Obrane szparagi tniemy w plasterki zachowując główki do dekoracji talerza.
Oczyszczone i rozdrobnione pieczarki smażymy wraz z cebulą posiekaną w drobną kostkę ok 3 min w garnku.
Następnie dodajemy szparagi i zalewamy białym winem a po chwili bulionem.
Gotujemy 20 min, przyprawiamy dodajemy śmietanę i miksujemy do konsystencji kremu.
Talerz dekorujemy smażonymi warzywami i skrapiamy olejem i np. kremem balsamicznym.
Lista zakupów – wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
- Pieczarki400 g
- Białe szparagi250 g
- Bulion warzywny lub drobiowy1 L
- Wino białe100 ml
- Śmietana 30%100 ml
- Cebula1 sztuka
- Gałka muszkatałowa
- Świeże zioła
- Olej tłoczony na zimno
- Sólwg uznania
- Pieprz czarnywg uznania
- Warzywa do dekoracji