Umieć gotować i dzielić się tym z przyjaciółmi to najmodniejszy trend.
Moda na gotowanie trwa. Wszystko wskazuje na to, że to dopiero początek prawdziwego kulinarnego szaleństwa. Odpowiedzią na zapotrzebowanie jest właśnie akademia, w której kursanci będą mogli zapoznać się z nowinkami kulinarnymi, poznać nowy sprzęt gastronomiczny i panujące trendy kulinarne.
Akademia zajmuje się również projektowaniem i aranżacją restauracji oraz obiektów hotelarskich w całej Polsce.
Marcin Budynek
Mistrz kulinarny, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne.
Prowadzi oraz występuje w programach telewizyjnych związanych z gastronomią m.in. „Dwa żywioły, Dwie Pasje”, „Przepis dnia”. Dawniej gospodarz kuchni w programie „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”. Ponadto jest organizatorem, jurorem wielu konkursów kulinarnych. Uczestniczył w wielkich gotowaniach Polskiego Radia , Radia Zet i Rmf Fm.
Wieloletni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i Rpa. Założyciel i członek Klubu Szefów Kuchni.
Uczył się m.in. u Dominique’a Pootie – byłego szefa kuchni Francois’a Mitteranda. Przeszedł szkolenie we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne. Laureat konkursu m.in. „Kreator Smaku”, „Złota Patelnia”, „Dania Wigilijne”.
Współautor wielu książek kulinarnych: „Pichciuchy”, „Księga Szefów Kuchni”, „Wykwintna Kuchnia Polski”- wydane wspólnie z żoną Prezydenta Anna Komorowską.
Otrzymał wyróżnienie Hermes za Osobowość Kulinarną roku 2012 Poradnika Restauratora.
Wykładowcy
Robert Sowa
Mistrz Kulinarny, pasjonat, kreator menu największych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych. Wiceprezes elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Twórca menu dla pasażerów Polskich Linii Lotniczych LOT, były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, odznaczony wieloma prestiżowymi nagrodami. Autor książek „Życie kocha jeść”, „W poszukiwaniu smaku doskonałego” i „Esencja smaku”. Zaprasza Państwa do swojej autorskiej restauracji „Sowa & przyjaciele”.
Teo Vafidis
Prawdziwy ambasador greckiej kultury i kuchni w Polsce. Chociaż wspólnie z rodziną przeprowadził się tutaj zaledwie przed kilku laty, to ten czas wystarczył mu, by stać się u nas prawdziwą instytucją. Doświadczenia mu zresztą nie brakuje. Urodził się 9 lutego 1957 roku w mieście Serres, 75 km na północ od Thessalonik. Jego ojciec był piekarzem, a babcia była kucharką i prowadziła restaurację. Tam właśnie zaczęło się pierwsze zainteresowanie sztuką kulinarną. Latem, gdy był 10-letnim chłopcem, pracował w restauracji swojej babci w każdy weekend. W biznesie kulinarnym zaczął działać tuż po odbyciu służby wojskowej w greckim wojsku. Potem w Serres, przez siedem lat był szefem kuchni i właścicielem trzech restauracji, dyskoteki La Boom i Champs.
Obecnie jest właścicielem firmy The Greek Gourmet, za pośrednictwem której importuje i promuje wysokiej jakości produkty greckie. Przeprowadza konsultacje, szkolenia i doradztwo kulinarne, oraz organizuje wiele imprez tematycznych na terenie całego kraju. Jest pomysłodawcą i prowadzącym program podróżniczo-kulinarny „NIEnaŻARTY” dla telewizji POLSAT PLAY który jest realizowany w różnych zakątkach świata. Wielokrotnie brał udział w biciu kolejnych Rekordów Guinnesa. Na zaproszenie International Taste & Quality Institute – iTQi (Międzynarodowy Instytut Smaku i Jakości) zasiadł w Jury godnie reprezentując Fundację Klubu Szefów Kuchni Polska.
Judyta Szymkowiak (Dietetyk)
Absolwentka dietetyki – Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu na
Uniwersytecie Przyrodniczy Poznaniu
Od lat współpracuje z Akademią Kulinarną Marcina Budynka zarządzając projektami w zakresie organizacji i realizacji warsztatów kulinarnych, pokazów czy szkoleń.
Przez ostatnie 5 lat koordynuje projekty realizowane dla Związku Polskie Mięso m.in program informacyjno-szkoleniowy z zakresu jakości polskiego mięsa realizowana w szkołach o profilu gastronomicznym pt. „Stawiam na drób”, „Stawiam na wołowinę”, „Wybieram Wieprzowinę” którego celem jest promocja polskiego mięsa. Kolejne realizacje to projekt „Gotuj lokalnie” – program promujący tradycyjne polskie produkty żywnościowe, skierowany do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych.
Ponadto zajmuje się promocją zdrowego odżywiania wśród dzieci oraz młodzieży poprzez szkolenia i warsztaty w przedszkolach, szkołach podstawowych . Opracowanie strategii marketingowych związanych z promocją kuchni polskiej w USA, Kanadzie czy Kuala Lumpur. Wieloletnie doświadczenie w obszarze działalności Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, pozwoliło na zdobycie wiedzy w branży gastronomicznej. Dzięki czemu aktualnie zarządza restauracją Fisza concept by Marcin Budynek w Augustowie
Współtwórca przepisów oraz scenariusza – w części kulinarnej do programu: „Dwa Żywioły, Dwie Pasje” oraz „Przepis Dnia”. Ponadto autorka artykułów poświęconych tematyce żywieniowej, które znaleźć można na łamach gazet : Dbam o zdrowie, VitaRustica czy Poradnik Restauratora.