1. Warzywa korzeniowe obrać, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn, por i cebulę pokroić, dodać wino, wymieszać.
2. Mięso opłukać, odsączyć, pokroić w dużą kostkę, włożyć do marynaty i pozostawić w lodówce na 24 godz.
3. Po zamarynowaniu mięso należy usmażyć na smalcu mięso i czwartą część warzyw z marynaty, a potem dodać słoninę i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną w paski wątróbkę i dusić jeszcze 10 min.
4. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć.
5. Mięso z masłem i warzywami, chutney oraz wątróbką zemleć trzykrotnie, dodać bułkę, jajka, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę.
6. Sos odparować tak, żeby zostało pół szklanki, wlać do masy, wymieszać.
7. Formy do pieczenia wysmarować masłem i obsypać tartą bułką, wypełnić do 2/3 wysokości masą, wyrównać powierzchnię i piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
8. Podawać z pieczywem, piklami i chrzanem.
Lista zakupów – wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
- Łopatka cielęca bez kości1 kg
- Wątróbka cielęca250 g
- Słonina150 g
- Kajzerka1 szt
- Jajka3 szt
- Mleko 3,2 %100 ml
- Masło10 g
- Sos chutney sweet tomato50 g
- Sólwg uznania
- Pieprz czarnywg uznania
- Marchew2 szt
- Pietruszka1 szt
- Seler1/3 szt
- Por biała część1 szt
- Cebula1 szt
- Wino białe wytrawne80 ml
- Liść laurowy2 szt
- Ziele angielskie2 szt