- Paprykę wędzoną mieszamy z pieprzem i solą, a następnie nacieramy oczyszczone polędwiczki.
- Polędwiczki przypiekamy na suchej patelni z każdej strony a następnie przekładamy do piekarnika na 12-15 min w temp. 160°C. Na ostatnie 5 min dokładamy połówki pomidorów przyprawione według uznania.
- Soczewicę gotujemy ok. 5 min w osolonej wodzie a następnie przesmażamy ją na maśle z dodatkiem czosnku pokrojonego w plastry, papryki peperoni, liści szpinaku i połówek pomidorków cherry. Całość dusimy ok. 5 minut.
Przykładowy sposób podania:
Polędwiczkę tniemy na kawałki i układamy na soczewicy. Całość podajemy z połówkami pomidora, udekorowane liśćmi rukoli skropionymi oliwą lub olejem rzepakowym.
Lista zakupów – wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
- Polędwiczka wieprzowa600 g
- Papryka wędzona10 g
- Pieprz czarny gruboziarnisty5 g
- Soczewica czerwona200 g
- Szpinak świeży100 g
- Czosnek1 ząbek
- Pomidorki cherry10 sztuk
- Masło10 g
- Sólwg uznania