Spotkanie z Korpusem Dyplomatycznym
W odrestaurowanych pomieszczeniach służewieckiego hipodromu odbyło się dziś, organizowane tradycyjnie już na początku roku, spotkanie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z przedstawicielami Korpusu Dyplomatycznego.
– Sektor rolno-spożywczy stał się liderem polskiego handlu. W latach 2003-2017 polski eksport rolno-spożywczy wzrósł ponad sześciokrotnie – z 4 mld euro do ponad 25 mld euro. Znaczny i stabilny wzrost wymiany handlowej oznacza też, że jesteśmy partnerem perspektywicznym, a współpraca z polskimi producentami jest szansą na rozwój i korzystną współpracę zarówno dla importerów, jak i eksporterów produktów rolno-spożywczych
– powiedział minister Krzysztof Jurgiel podczas dzisiejszego spotkania z ambasadorami oraz radcami rolnymi i handlowymi placówek dyplomatycznych krajów, które mają siedzibę w Warszawie.
To wydarzenie jest okazją do prezentacji potencjału eksportowego polskiej żywności. Stwarza ono możliwości poznania wyjątkowego smaku polskiej żywności i spróbowania naszych tradycyjnych potraw oraz specjałów.
– Dokładamy wszelkich starań, aby nasze produkty cechowały się najwyższą jakością
i najwyższymi standardami bezpieczeństwa. Dzięki stałemu rozwojowi technicznemu, technologicznemu i organizacyjnemu sektora spożywczego, Polska weszła do czołówki nowoczesnych i innowacyjnych europejskich producentów żywności – podkreślił minister Jurgiel i dodał, że modernizując produkcję zachowujemy w dalszym ciągu szacunek do naszego kulinarnego dziedzictwa i tradycji. Dzięki temu nasze wyroby mają tak niepowtarzalny smak i aromat.
Na prowadzoną przez resort Listę Produktów Tradycyjnych wpisanych zostało już prawie 1800 produktów. Są to produkty wytwarzane według tych samych receptur od co najmniej 25 lat. Natomiast w systemach unijnych zostało już zarejestrowanych 40 naszych produktów. Wszystkie one stanowią elementy tożsamości społeczności lokalnych i regionalnych.
– Cieszy mnie fakt, że polska żywność zdobywa uznanie coraz większej liczby odbiorców na całym świecie, a polskie firmy sektora rolno–spożywczego coraz chętniej wchodzą na zagraniczne rynki. W ubiegłym roku duża grupa polskich produktów rolno–spożywczych zagościła po raz pierwszy w wielu krajach na świecie, dając konsumentom możliwość poznania polskich smaków i wysokiej jakości polskiej żywności, jednocześnie wzbogacając kuchnie tych Państw – mówił minister Jurgiel.
Szef resortu rolnictwa zapewnił o wspieraniu polskich producentów w zakresie wzmocnienia wizerunku tych produktów. Zachęcał również, aby dyplomaci, którzy przyszli dziś na spotkanie z polskim ministrem rolnictwa stali się ambasadorami polskiego smaku.
– Jestem przekonany, że korzyści z wzajemnego poznania i rozwoju współpracy odniosą zarówno konsumenci, jak i przedsiębiorcy – powiedział minister Jurgiel.
Zaproszenie na dzisiejsze spotkanie, przyjęli przedstawiciele placówek dyplomatycznych z Afganistanu, Armenii, Arabii Saudyjskiej, Azerbejdżanu, Bangladeszu, Białorusi, Bośni i Hercegowiny, Chin, Chorwacji, Czarnogóry, Danii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Iraku, Japonii, Kataru, Kazachstanu, Kolumbii, Republiki Korei, Libanu, Litwy, Malezji, Maroka, Mołdawii, Mongolii, Nigerii, Nowej Zelandii, Pakistanu, Panamy, Portugalii, Republiki Południowej Afryki, Rumunii, Serbii, Słowacji, Słowenii, Sri Lanki, Syrii, Tajlandii, Tunezji, Wenezueli, Węgier i Zjednoczonych Emiratów Arabskich.
Impreza odbywała sie w formule kilku wysp tematycznych. Na wyspie mięsnej prezentowane były potrawy z mięsa wołowego, wieprzowego oraz drobiowego, na mlecznej można było spróbować pyszności wytwarzanych na bazie mleka np. jogurtów i deserów. Była też wyjątkowo kusząca, słodka wyspa, gdzie królowały czekolady cukierki, ciasta i ciasteczka. Natomiast owoce, a szczególnie jabłka prezentowane był w wielu miejscach. Można było się nimi częstować już przy wejściu na salę.
Nie zabrakło też pokazów kulinarnych oraz warsztatów zorganizowanych przez Związek Polskie Mięso, podczas których kreator smaku Marcin Budynek, który w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne pokazywał, jak przygotowywać i podawać pieczoną szynkę, a także jak przyrządzić tatara na bazie polskiej wołowiny i tradycyjnych polskich dodatków.
Spotkanie zostało z organizowane we współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz stowarzyszeniami i firmami branży rolno-spożywczej. Uświetnił ją występ zespołu Mała Orkiestra Pacowa z Augustowa.