Finał projektu „Gotuj lokalnie” 2017
W piątek, 15 grudnia br., w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM, odbył się finał projektu „Gotuj lokalnie”. Zwieńczeniem warsztatów kulinarnych realizowanych w szkołach gastronomicznych był Ogólnopolski Konkurs Kulinarny, w którym udział wzięło 10 ekip, wybranych przez jury spośród zgłoszeń nadesłanych przez uczestników tegorocznej edycji projektu.
Zadaniem konkursowym było przygotowanie dania głównego na bazie kurczaka zagrodowego, dyni oraz min. dwóch wybranych produktów regionalnych, a także przystawki z wykorzystaniem podrobów i jaj z wolnego chowu.
Kulinarne zmagania oceniało jury, w składzie:
Marcin Budynek – szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej
Robert Sowa – szef kuchni
Ginacarlo Russo – szef kuchni
Elżbieta Szuba – firma Drosed
Podczas oceny jury kierowało się m.in. zastosowaniem produktów regionalnych i lokalnych (oznaczonych znakami PNŻ lub GTS, ChNP, ChOG), odpowiednim doborem i połączeniem zastosowanych produktów, aranżacją dania na talerzu, zastosowaniem odpowiednich technik kulinarnych oraz kreatywnością i pomysłowością młodych kucharzy. Na wykonanie zadnia konkursowego uczestnicy mieli 1,5 godziny.
Laureaci konkursu:
I miejsce
Dawid Ostrycharz i Krzysztof Burchardt
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie
Nauczyciel opiekun: Dawid Jaroszewski
II miejsce
Katarzyna Szczepaniak- Krupowska i Szymon Molek
Zespół Szkół Hotelarsko – Turystycznych w Zakopanem
Nauczyciel opiekun: Magdalena Kulig
III miejsce
Tomasz Jarmolski i Kacper Sproski
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej
Nauczyciel opiekun: Małgorzata Kłopotowska
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz przyprawy ufundowane przez Prymat oraz sosy ufundowane przez firmę Fanex. Na zwycięskie ekipy, które zajęły pierwsze, drugie i trzecie miejsce, czekały atrakcyjne nagrody ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz firmę Merxteam. Autorzy najlepszego dania, wskazanego przez jury, odbędą5-dniowy kurs kulinarny w Akademii Marcina Budynka.
VII edycja „Gotuj lokalnie” realizowana jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz Akademią Kulinarną Marcina Budynka. Kurczak zagrodowy został ufundowany przez firmę Drosed.