Konkurs „Gotuj Lokalnie”
27 marca – trzeciego dnia 19. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska na ulicy Marsa 56c w Warszawie, odbyła się III edycja konkursu kulinarnego Gotuj lokalnie.
Akademia Kulinarna Marcina Budynka wraz z Fundacją Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej była oraganizatorem konkursu, którego tematem przewodnim były kasze i wieprzowina w kuchniach regionalnych świata.
W Konkusie wzięli udział nauczyciele ze szkół gastronomicznych. Uczestnicy w dwuosobowych zespołach, przygotowywali dania główne, w których głównymi składnikami były wieprzowina i kasza. Kulinarne zmagania uczestników oceniali jurorzy: Jerzy Pasikowski – prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni, Joseph Seeletso – szef kuchni, Katarzyna Oponowicz – Związek Polskie Mięso, Artur Świerżewski – szef kuchni w hotelu Trylogia oraz Mirosław Karolczuk – Zastępca burmistrza Augustowa.
Zwycięzcy:
I miejsce – Marta Bińkowska- Zespół Szkół im Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu i Jakub Kasiński – Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Limanowej
II miejsce – Sylwia Furmanek – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. S. Staszica w Bytowie i Karolina Konarska – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kluczborku
III miejsce – Milena Stępniak – Zespół Szkół Rolniczych CKU w Sochaczewie i Jolanta Swat – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. W. Witosa w Strzałkowie
Serdecznie dziękujęmy spornsorom: Związek Polskie Mięso,MerxTeam ,Wypożyczalnia Gastro -Magic, Joseph’s Culinary Studio, a także patronatom medialnym: papaja.pl. Newsgastro.pl, Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora.