Projekt Gotuj lokalnie!
Zapraszamy nauczycieli i uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski do wzięcia udziału w projekcie „Gotuj lokalnie”, realizowanych we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka. Aby wziąć udział w projekcie należy zaproponować autorski przepis na danie główne, którego bazą będzie antrykot wołowy oraz min. dwa produkty regionalne. Spośród zgłoszonych wytypujemy 12 szkół, które zaprosimy do dalszych etapów projektu. Rekrutacja potrwa do 20 marca br.
Udział w projekcie pozwoli uczestnikom na poszerzenie swojej wiedzy o produktach tradycyjnych i regionalnych oraz przybliży liczne możliwości wykorzystania ich w nowoczesnej kuchni polskiej. Dodatkowo warsztaty mają zachęcić przyszłych kucharzy do współpracy z lokalnymi producentami i rolnikami.
Projekt „Gotuj lokalnie” podzielony jest na trzy etapy:
- Rekrutacja – trwa do 20 marca 2016 r.
- Etap I – szkolenie dla nauczycieli z zakwalifikowanych szkół (2 nauczycieli z każdej ze szkół), które odbędzie się w Warszawie w dn. 5-6 kwietnia br. Dodatkową atrakcję I etapu będzie konkurs towarzyszący szkoleniu. Nagrodą dla trzech laureatów są dwudniowe warsztaty kulinarne w Kuchni Warsztatowej, która znajduje się o ośrodku edukacyjnym Fundacji zlokalizowanym w Grodnie k/Międzyzdrojów. Warsztaty odbędą się pomiędzy 8 a 15 maja 2016 r.
- Etap II – dwumiesięczne zajęcia warsztatowe w szkołach, podczas których nauczyciele podzielą się ze swoimi uczniami wiedzą zdobytą w I etapie projektu.
- Etap III – konkurs kulinarny dla uczniów. Zadaniem konkursowym jest opracowanie przepisu na danie główne, którego głównym składnikiem jest wołowina oraz min. dwa produkty regionalne. Spośród wszystkich zgłoszeń jury wybierze 10 najlepszych propozycji, których autorzy zostaną zaproszeni na finał konkursu. Nagrodą w konkursie dla uczniów będzie kurs kulinarny w Akademii Marcina Budynka.
REKRUTACJA
Aby wziąć udział w projekcie należy wysłać na adres warsztaty@efrwp.com.plprzepis na danie główne, przygotowany przez dwóch nauczycieli ze szkoły, którego bazą będzie antrykot wołowy oraz min. dwa produkty regionalne. Do zgłoszenia należy dołączyć formularz zgłoszeniowy. Zgłoszenia należy nadsyłać wyłącznie pocztą elektroniczną do 20 marca br.
Spośród nadesłanych przepisów, komisja konkursowa wybierze dwanaście najlepszych, których autorzy zakwalifikują się do projektu.
Materiały do pobrania na stronie:
http://www.efrwp.pl/news/show/261/zapraszamy-na-warsztaty-kulinarne-gotuj-lokalnie-edycja-2016