Konkurs „Gotuj lokalnie”
Nauczyciele ze szkół gastronomicznych w ramach projektu „Gotuj lokalnie”, wzięli udział w szkoleniu i konkursie kulinarnym w dniach 5-6 marca br. Głównym motywem kulinarnym tegorocznej edycji była polska wołowina oraz produkty lokalne i regionalne.
Projekt był realizowany w Centrum Techniki Kulinarnej w Doram, które zakończyło się III Ogólnopolskim Konkursem Kulinarnym. W pierwszym dniu nauczyciele wzięli udział w warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez Marcina Budynka i Jacka Wesołowskiego. W drugim dniu uczestnicy w dwuosobowych zespołach, przygotowywali dania główne, w których głównymi składnikami były wołowina i produkty regionalne. Kulinarne zmagania uczestników oceniali jurorzy: Jacek Wesołowski – szef kuchni, właściciel firmy Morning, Marcin Budynek – szef kuchni, właściciel i założyciel Akademia Kulinarnej Marcina Budynka, Karolina Lupa które reprezentowała Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Mats Johansson dyrektor firmy Merxteam Polska oraz Andrzej Różycki dyrektor oddziału Mazowieckiej Agencji Rynku Rolnego.
Zwycięzcy:
I miejsce – Marta Bińkowska, Anna Kamińska- Zespół Szkół im Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu
II miejsce – Ewa Dera, Piotr Kissoń – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim
III miejsce – Aleksandra Bala, Katarzyna Gliniecka – Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu
Szkolenie zostało zorganizowane przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.
Dziękujemy naszym sponsorom: MerxTeam, Wypożyczalnia Gastro – Magic Service, Prymat, Develey, Kruszwica, Fusion Gusto, a także patronatom medialnym: Gdziezjesc.pl, papaja.pl. Newsgastro.pl, Przegląd Gastronomiczny, Vita rustica