Sałatka z grillowanych szparag i wędzonym łososiem
Końcówki szparag odcinamy i tniemy na mniejsze kawałki. Przesmażamy z pokrojoną w kostkę szalotką, dolewamy białe wino, bulion a na koniec śmietanę. Po zagotowaniu całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, następnie miksujemy.
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szparagi, czosnek oraz gałązki tymianku, przesmażamy ok. 5-6 minut, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy pokrojony w paseczki pomidor.
Jajko gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem octu jabłkowego lub spirytusu ok. 3-4 minut.
Chałkę przesmażamy na złoty kolor na patelni z dodatkiem masła.
Na chałce układamy sałatkę z grillowanych szparag, plastry wędzonego łososia a następnie jajko poche. Całość polewamy veloute szparagowym.
Lista zakupów – wszystkie składniki potrzebne do przepisu: